Recepty na nízkocholesterolovou dietu

Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, lékař vám možná doporučil dietu s nízkým obsahem tuku a cholesterolu. Tento článek obsahuje různé recepty na nízkocholesterolovou dietu.

lifestyle-changes-low-cholesterol-recipes

Vyšší hladina cholesterolu, zejména LDL-cholesterolu, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud je hladina cholesterolu abnormální, může vám pomoci změna životního stylu spolu s nízkocholesterolovou dietou. Uvádíme čtyři recepty bez cholesterolu.

Hlavní chod

Kuřecí maso v hrnci (obrázek č. 1)

Porce pro 4 osoby

Obrázek č. 1 Kuře v hrnci

Les morsures image

Ingredience

  • 2 cibule
  • 4 pórky
  • 1 středně velký kus kuřete
  • 4 malé kedlubny
  • 3 mrkve
  • 3 bobkové listy
  • 1 stonek celeru
  • 400 g žampionů
  • 1 polévková lžíce soli s nízkým obsahem sodíku
  • 2 hrnky rýže
  • 1 polévková lžíce extra panenského oleje
  • malý svazek petrželové natě

Příprava

  1. Kuře umyjte pod studenou vodou.
  2. Vložte ho do hrnce, který je o něco větší, než kuře.
  3. Podlijte kuře vodou a přidejte bobkový list, sůl a koření. Hrnec přikryjte pokličkou, nechte maso zatáhnout a duste ho na mírném ohni.
  4. Zeleninu oloupejte a nakrájejte.
  5. Do hrnce přidejte kedluben a mrkev.
  6. Nechte povařit 30 minut. Poté přidejte pórek, nasekanou petrželku, cibuli a znovu vařte 30 minut.
  7. Odlejte asi čtyři hrnky vývaru. Hrnec opět přikryjte pokličkou a vařte dalších 15 minut.
  8. Vývar přefiltrujte nebo nechte vychladnout a z povrchu slijte všechen tuk.
  9. Do přefiltrovaného vývaru přidejte rýži. Vařte, dokud rýže nebude hotová.
  10. Mezitím si očistěte žampiony, omyjte je a nakrájejte na čtvrtky.
  11. Houby krátce poduste na pánvi s olivovým olejem.
  12. Kuře s rýží podávejte spolu s horkými žampiony.

kcal/porce: 172
Bílkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg

Salát

Porce pro 6 osob

Bramborový salát (obrázek č. 2)

Les morsures image

Ingredience

  • 600 g brambor
  • 1 svazek pažítky
  • 1 okurka
  • 1 cibule
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
  • 2 polévkové lžíce ostré hořčice
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce bílého balzamikového octu
  • jemně mletá paprika

Příprava

  1. Brambory uvařte ve slupce. Ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Oloupejte okurku a nakrájejte ji na tenké plátky.
  3. Poté oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a osmahněte ji se dvěma lžícemi vody na nepřilnavé pánvi, dokud nezezlátne.
  4. Poté v míse smíchejte cibuli, okurku a brambory, zalijte teplým vývarem a promíchejte.
  5. Uvedenou směs můžete ochutit třemi lžícemi oleje, octem, hořčicí a jemně mletým kořením.
  6. Nyní nasekejte pažitku a posypte jí salát.

kcal/porce: 172
Bílkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg

Polévky

Hrášková polévka (obrázek č. 3)

Porce pro 6 osob

Obrázek č. 3: Hrášková polévka.

Les morsures image

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 400 g hrášku vyloupaného z lusku
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 1 pórek
  • 1 mrkev
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stonek celeru
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 75 g na kostičky nakrájené libové slaniny
  • Čerstvo mleté koření
  • Na ozdobu: ½ svazku petržlenové natě a 1 jarní cibulka

Příprava

  1. Na nepřilnavé pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a slaninu, dokud cibule nezíská zlatavou barvu.
  2. Nadrobno nakrájejte pórek, mrkev a petrželovou nať.
  3. Poté oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
  4. Cibulovou směs zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte hrášek, brambory a zeleninu.
  5. Vařte a duste na mírném ohni 60 minut.
  6. Dochuťte sušenou majoránkou a kořením.
  7. Polévku ozdobte nakrájenou jarní cibuůkou a petrželovou natí.

kcal/porce: 212
Bielkoviny: 9 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 25 g
Cholesterol: 12 mg
Sodík: 277 mg

Dezerty

Puding z červeného ovoce

Porce pro 6 osob

Obrázek č.4: Směs lesních plodů.

Les morsures image

Ingredience

  • 500 g směsi lesních plodů (maliny, jahody, červený rybíz a borůvky) (obrázek č. 4)
  • 1 hrnek vypeckovaných třešní
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 25 g kukuřičného škrobu

Příprava

  1. Třešně vložte do cedníku a nechte šťávu odkapat do mísy. Podle potřeby přidejte asi 250 ml vody.
  2. Dále opláchněte směs lesních plodů.
  3. Smíchejte trochu třešňové šťávy s kukuřičným škrobem. Tuto směs rozmixujte dohladka.
  4. Uvařte zbylou třešňovou šťávu.
  5. Vmíchejte zředěnou kukuřičnou mouku a vařte déle. Míchejte, dokud směs nezhoustne.
  6. Přidejte vanilkový cukr a jemně promíchejte třešně a lesní plody.
  7. Směs vložte do ledničky.
  8. Můžete podávat s nízkotučným jogurtem.

kcal/porce: 69
Bielkoviny: 2 g
Tuk: 0 g
Sacharidy: 16 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 31 mg

ZDROJE

  1. European Society of Cardiology. The European cook book. Available from: http://assets.escardio.org/Assets/Presentations/OTHER2010/ESC-Cookbook/esc-cookbook.pdf. Accessed on: 28 March 2023.

Dobrý a špatný cholesterol

Cholesterol vázaný na částice které ho přenášejí z krve do jater, se nazývá dobrý cholesterol. Cholesterol vázaný na lipoproteiny o nízké hustotě se hromadí ve výstelce cév a je známý jako špatný cholesterol.

Přečtěte si více

Vysoká hladina cholesterolu

Vysoká hladina LDL cholesterolu může způsobovat onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a srdeční poruchy.

Přečtěte si více