Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, lékař vám možná doporučil dietu s nízkým obsahem tuku a cholesterolu. Tento článek obsahuje různé recepty na nízkocholesterolovou dietu.
Recepty na nízkocholesterolovou dietu
Vyšší hladina cholesterolu, zejména LDL-cholesterolu, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud je hladina cholesterolu abnormální, může vám pomoci změna životního stylu spolu s nízkocholesterolovou dietou. Uvádíme čtyři recepty bez cholesterolu.
Hlavní chod
Kuřecí maso v hrnci (obrázek č. 1)
Porce pro 4 osoby
Ingredience
- 2 cibule
- 4 pórky
- 1 středně velký kus kuřete
- 4 malé kedlubny
- 3 mrkve
- 3 bobkové listy
- 1 stonek celeru
- 400 g žampionů
- 1 polévková lžíce soli s nízkým obsahem sodíku
- 2 hrnky rýže
- 1 polévková lžíce extra panenského oleje
- malý svazek petrželové natě
Příprava
- Kuře umyjte pod studenou vodou.
- Vložte ho do hrnce, který je o něco větší, než kuře.
- Podlijte kuře vodou a přidejte bobkový list, sůl a koření. Hrnec přikryjte pokličkou, nechte maso zatáhnout a duste ho na mírném ohni.
- Zeleninu oloupejte a nakrájejte.
- Do hrnce přidejte kedluben a mrkev.
- Nechte povařit 30 minut. Poté přidejte pórek, nasekanou petrželku, cibuli a znovu vařte 30 minut.
- Odlejte asi čtyři hrnky vývaru. Hrnec opět přikryjte pokličkou a vařte dalších 15 minut.
- Vývar přefiltrujte nebo nechte vychladnout a z povrchu slijte všechen tuk.
- Do přefiltrovaného vývaru přidejte rýži. Vařte, dokud rýže nebude hotová.
- Mezitím si očistěte žampiony, omyjte je a nakrájejte na čtvrtky.
- Houby krátce poduste na pánvi s olivovým olejem.
- Kuře s rýží podávejte spolu s horkými žampiony.
kcal/porce: 172
Bílkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg
Salát
Porce pro 6 osob
Bramborový salát (obrázek č. 2)
Ingredience
- 600 g brambor
- 1 svazek pažítky
- 1 okurka
- 1 cibule
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
- 2 polévkové lžíce ostré hořčice
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 polévková lžíce bílého balzamikového octu
- jemně mletá paprika
Příprava
- Brambory uvařte ve slupce. Ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Oloupejte okurku a nakrájejte ji na tenké plátky.
- Poté oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a osmahněte ji se dvěma lžícemi vody na nepřilnavé pánvi, dokud nezezlátne.
- Poté v míse smíchejte cibuli, okurku a brambory, zalijte teplým vývarem a promíchejte.
- Uvedenou směs můžete ochutit třemi lžícemi oleje, octem, hořčicí a jemně mletým kořením.
- Nyní nasekejte pažitku a posypte jí salát.
kcal/porce: 172
Bílkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg
Polévky
Hrášková polévka (obrázek č. 3)
Porce pro 6 osob
Ingredience
- 400 g brambor
- 400 g hrášku vyloupaného z lusku
- 2 litry zeleninového vývaru
- 1 pórek
- 1 mrkev
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 stonek celeru
- 1 polévková lžíce majoránky
- 75 g na kostičky nakrájené libové slaniny
- Čerstvo mleté koření
- Na ozdobu: ½ svazku petržlenové natě a 1 jarní cibulka
Příprava
- Na nepřilnavé pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a slaninu, dokud cibule nezíská zlatavou barvu.
- Nadrobno nakrájejte pórek, mrkev a petrželovou nať.
- Poté oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
- Cibulovou směs zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte hrášek, brambory a zeleninu.
- Vařte a duste na mírném ohni 60 minut.
- Dochuťte sušenou majoránkou a kořením.
- Polévku ozdobte nakrájenou jarní cibuůkou a petrželovou natí.
kcal/porce: 212
Bielkoviny: 9 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 25 g
Cholesterol: 12 mg
Sodík: 277 mg
Dezerty
Puding z červeného ovoce
Porce pro 6 osob
Ingredience
- 500 g směsi lesních plodů (maliny, jahody, červený rybíz a borůvky) (obrázek č. 4)
- 1 hrnek vypeckovaných třešní
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 25 g kukuřičného škrobu
Příprava
- Třešně vložte do cedníku a nechte šťávu odkapat do mísy. Podle potřeby přidejte asi 250 ml vody.
- Dále opláchněte směs lesních plodů.
- Smíchejte trochu třešňové šťávy s kukuřičným škrobem. Tuto směs rozmixujte dohladka.
- Uvařte zbylou třešňovou šťávu.
- Vmíchejte zředěnou kukuřičnou mouku a vařte déle. Míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Přidejte vanilkový cukr a jemně promíchejte třešně a lesní plody.
- Směs vložte do ledničky.
- Můžete podávat s nízkotučným jogurtem.
kcal/porce: 69
Bielkoviny: 2 g
Tuk: 0 g
Sacharidy: 16 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 31 mg
ZDROJE
- European Society of Cardiology. The European cook book. Available from: http://assets.escardio.org/Assets/Presentations/OTHER2010/ESC-Cookbook/esc-cookbook.pdf. Accessed on: 28 March 2023.
Dobrý a špatný cholesterol
Cholesterol vázaný na částice které ho přenášejí z krve do jater, se nazývá dobrý cholesterol. Cholesterol vázaný na lipoproteiny o nízké hustotě se hromadí ve výstelce cév a je známý jako špatný cholesterol.
Vysoká hladina cholesterolu
Vysoká hladina LDL cholesterolu může způsobovat onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a srdeční poruchy.