Pokud se snažíte být zdraví nebo zhubnout, zejména pokud je hladina cholesterolu vyšší než normální, je zdravá strava velkým přínosem. Snadněji se to řekne, než udělá, avšak pokud chápete určité základní koncepce, je snadné dosáhnout těchto cílů.
Zdravé stravování
Zdravá výživa zahrnuje příjem správných živin, které dodají potřebné kalorie. Správné živiny podporují zdraví a snižují riziko dlouhodobých zdravotních problémů. Správné stravování pro jedince s vysokou hladinou cholesterolu znamená konzumaci potravin, které snižují hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mezi klíčové aspekty zdravého stravování patří výběr správných typů tuků, adekvátní příjem sacharidů, vlákniny a vitaminů. Důležitá je i znalost potravin, kterým je lepší se při tvorbě jídelníčku vyhnout.
Podívejte se na další úpravy životního stylu, které vám pomohou upravit hladinu.
Tuky ve stravě
Cholesterol můžete získat z potravin, které ho přirozeně obsahují. Doporučený příjem cholesterolu ve stravě je < 200 mg/den nebo < 300 mg/den.4
Přečtěte si o receptech s nízkým obsahem cholesterolu.
Vzhledem k tomu, že příjem tuků z potravy má na hladinu cholesterolu významný vliv, je důležité zařazovat správné tuky v dostatečném množství.2
Druhy tuků ve stravě
Mezi druhy tuků ve stravě patří:2
- nenasycené mastné kyseliny:
- mononenasycené mastné kyseliny (MUFA, z angl. monounsaturated fatty acids),
- polynenasycené mastné kyseliny (PUFA, z angl. polyunsaturated fatty acids),
- nasycené mastné kyseliny,
- trans mastné kyseliny (zkráceně: trans-tuky).
Nenasycené tuky jsou zdravé, protože zvyšují HDL cholesterolu, což zabraňuje riziku srdečních onemocnění. Na druhou stranu nasycené a trans-tuky zvyšují hladinu LDL cholesterolu, který tak přispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Doporučení na zlepšení hladiny cholesterolu:2,5
- Příjem tuků ve stravě by měl být omezen na 25-35 % celkového energetického příjmu.
- Doporučený příjem nasycených tuků je < 10 % celkové energie u osob s normální hladinou cholesterolu a < 7 % celkové energie u osob s vysokou hladinou cholesterolu.
- Příjem trans-tuků (sladkostí, chipsů a pečiva, jako jsou koláče a sušenky) by měl být omezen na < 1 % celkových denních kalorií.
- Doporučený příjem PUFA (olej z vlašských ořechů, dýňová semínka a ryby jako losos a tuňák) je až 10 % celkových kalorií a MUFA až 20 % celkových kalorií.
Sacharidy a vláknina ve stravě
Kromě tuků ve stravě ovlivňuje hladinu cholesterolu také příjem sacharidů (cukrů) a vlákniny.
Váš lékař vám může dát následující doporučení pro udržení normální hladiny cholesterolu:2
- omezit příjem sacharidů tak, aby pouze 45-55 % (téměř polovina) celkového energetického příjmu pocházelo ze sacharidů,
- omezit příjem sacharidů tak, aby nepřesáhl 10 % (jednu desetinu) celkové energie,
- konzumovat sycené nealkoholické nápoje s mírou,
- zvýšit příjem vlákniny (celozrnné výrobky, ovoce a luštěniny).
Plán zdravého stravování
Plán zdravé výživy by měl obsahovat následující složky potravin (tabulka č. 1):2
Tabulka č. 1 Plán zdravého stravování.2
Má se upřednostňovat |
Má se konzumovat s mírou |
Má se konzumovat občas v omezeném množství |
|
Obilniny |
Celozrnné potraviny |
Rýže, těstoviny, rafinovaný chléb, sušenky, kukuřičné lupínky |
Muffiny, pečivo, koláče, croissanty |
Zelenina |
Syrová a vařená zelenina |
Brambory |
Zelenina připravená na másle nebo se smetanou |
Luštěniny |
Čočka, bob, fazole, hrách, cizrna, sójové boby |
||
Ovoce |
Čerstvé nebo mražené ovoce |
Sušené ovoce, želé, džem, ovocná šťáva, konzervované ovoce, sorbety, nanuky |
|
Sladkosti a sladidla |
Nekalorická sladidla |
Sacharóza, med, čokoláda, sladkosti |
Koláče, zmrzliny, fruktóza, nealkoholické slazené nápoje |
Maso a ryby |
Libové a tučnější ryby, drůbež bez kůže |
Libové hovězí, jehněčí, vepřové, telecí, mořské plody, korýši a měkkýši |
Klobásy, salámy, slanina, vepřová žebra, párky, dršťky |
Mléčné výrobky a vejce |
Odtučněné mléko a jogurt |
Nízkotučné mléko, nízkotučné sýry a jiné mléčné výrobky, vejce |
Běžný sýr, smetana, plnotučné mléko, jogurt |
Tuk na vaření a dresingy |
Ocet, hořčice, dresingy bez tuku |
Olivový olej, netropické rostlinné oleje, měkké margaríny, salátový dresing, majonéza, kečup |
Trans tuky a ztužené margaríny (lepší se jim ovšem vyhýbat), palmový a kokosový olej, máslo, slaninový tuk |
Ořechy/semínka |
Všechny, nesolené (kromě kokosu) |
Kokos |
|
Postupy tepelné úpravy |
Grilování, vaření, dušení nebo napařování |
Pečení, opékání |
Smažení |
Vitamíny
Vitamíny rozpustné v tucích i ve vodě jsou pro zdraví nezbytné. Zde je seznam vitaminů s jejich příslušnými zdroji ve stravě (tabulka č. 2):3, 6
Tabulka č. 2: Vitamíny s příslušnými zdroji ve stravě.3,6
Druh vitamínů |
Vitamíny |
Zdroje v stravě |
Rozpustné v tucích |
Vitamín A |
Mrkev, krevety, vejce, hovězí maso a játra |
Vitamín D |
Tučné ryby, obohacené obiloviny a mléko |
|
Vitamín E |
Zelená listová zelenina, obiloviny a ořechy |
|
Vitamín K |
Vejce, zelí, brokolice a kapusta |
|
Rozpustné ve vodě |
Vitamín B1 |
Sójové mléko, šunka a meloun |
Vitamín B2 |
Mléko, sýr a obohacené obiloviny |
|
Vitamín B3 |
Maso, ryby, houby |
|
Vitamín B6 |
Luštěniny, tofu a banány |
|
Vitamín B12 |
Maso, mléko, ryby a sýry |
ZDROJE
- Skerrett PJ, Willett WC. Essentials of healthy eating: A guide. J Midwifery Womens Health. 2010;55(6):492–501.
- European Heart Journal. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Available at: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz455/5556353. Accessed on: 28 March 2023.
- Enkhmaa B, Surampudi P, Anuurad E, et al. Lifestyle Changes: Effect of Diet, Exercise, Functional Food, and Obesity Treatment on Lipids and Lipoproteins. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., (eds). MDText.com: South Dartmouth (MA), 2000.
- Griffin JD, Lichtenstein AH. Dietary cholesterol and plasma lipoprotein profiles: Randomized-controlled trials. Curr Nutr Rep. 2013;2(4):274–282.
- Liu AG, Ford NA, Hu FB, et al. A healthy approach to dietary fats: Understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutr J. 2017;16(1):53.
- Harvard Medical School. The best foods for vitamins and minerals. Available at: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-best-foods-for-vitamins-and-minerals Accessed on: 28 March 2023.
Vysoký cholesterol a kardiovaskulární onemocnění
Vysoká hladina LDL cholesterolu může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Recepty s nízkým obsahem cholesterolu
Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, lékař vám možná doporučil dietu s nízkým obsahem tuku a cholesterolu. Nízkocholesterolová dieta vám může pomoci dosáhnout normální hladiny cholesterolu. Inspirujte se těmito recepty s nízkým obsahem cholesterolu.