Recepty na nízkocholesterolovou dietu

Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, lékař vám možná doporučil dietu s nízkým obsahem tuku a cholesterolu. Tento článek obsahuje různé recepty na nízkocholesterolovou dietu.

lifestyle-changes-low-cholesterol-recipes

Vyšší hladina cholesterolu, zejména cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL), zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud je hladina cholesterolu abnormální, může vám pomoci změna životního stylu spolu s nízkocholesterolovou dietou. Uvádíme čtyři recepty bez cholesterolu.

Hlavní chod

Kuřecí maso v hrnci (obrázek č. 1)

Porce pro 4 osoby

Obrázek č. 1 Kuře v hrnci

Les morsures image

Ingredience

  • 2 cibule
  • 4 pórky
  • 1 středně velký kus kuřete
  • 4 malé kedlubny
  • 3 mrkve
  • 3 bobkové listy
  • 1 stonek celeru
  • 400 g žampionů
  • 1 polévková lžíce soli s nízkým obsahem sodíku
  • 2 hrnky rýže
  • 1 polévková lžíce extra panenského oleje
  • malý svazek petrželové natě

Příprava

  1. Kuře umyjte pod studenou vodou.
  2. Vložte ho do hrnce, který je o něco větší, než kuře.
  3. Podlijte kuře vodou a přidejte bobkový list, sůl a koření. Hrnec přikryjte pokličkou, nechte maso zatáhnout a duste ho na mírném ohni.
  4. Zeleninu oloupejte a nakrájejte.
  5. Do hrnce přidejte kedluben a mrkev.
  6. Nechte povařit 30 minut. Poté přidejte pórek, nasekanou petrželku, cibuli a znovu vařte 30 minut.
  7. Odlejte asi čtyři hrnky vývaru. Hrnec opět přikryjte pokličkou a vařte dalších 15 minut.
  8. Vývar přefiltrujte nebo nechte vychladnout a z povrchu slijte všechen tuk.
  9. Do přefiltrovaného vývaru přidejte rýži. Vařte, dokud rýže nebude hotová.
  10. Mezitím si očistěte žampiony, omyjte je a nakrájejte na čtvrtky.
  11. Houby krátce poduste na pánvi s olivovým olejem.
  12. Kuře s rýží podávejte spolu s horkými žampiony.

kcal/porce: 172
Bílkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg

Salát

Porce pro 6 osob

Bramborový salát (obrázek č. 2)

Les morsures image

Ingredience

  • 600 g brambor
  • 1 svazek pažítky
  • 1 okurka
  • 1 cibule
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
  • 2 polévkové lžíce ostré hořčice
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce bílého balzamikového octu
  • jemně mletá paprika

Příprava

  1. Brambory uvařte ve slupce. Ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Oloupejte okurku a nakrájejte ji na tenké plátky.
  3. Poté oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a osmahněte ji se dvěma lžícemi vody na nepřilnavé pánvi, dokud nezezlátne.
  4. Poté v míse smíchejte cibuli, okurku a brambory, zalijte teplým vývarem a promíchejte.
  5. Uvedenou směs můžete ochutit třemi lžícemi oleje, octem, hořčicí a jemně mletým kořením.
  6. Nyní nasekejte pažitku a posypte jí salát.

kcal/porce: 172
Bílkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg

Polévky

Hrášková polévka (obrázek č. 3)

Porce pro 6 osob

Obrázek č. 3: Hrášková polévka.

Les morsures image

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 400 g hrášku vyloupaného z lusku
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 1 pórek
  • 1 mrkev
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stonek celeru
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 75 g na kostičky nakrájené libové slaniny
  • Čerstvo mleté koření
  • Na ozdobu: ½ svazku petržlenové natě a 1 jarní cibulka

Příprava

  1. Na nepřilnavé pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a slaninu, dokud cibule nezíská zlatavou barvu.
  2. Nadrobno nakrájejte pórek, mrkev a petrželovou nať.
  3. Poté oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
  4. Cibulovou směs zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte hrášek, brambory a zeleninu.
  5. Vařte a duste na mírném ohni 60 minut.
  6. Dochuťte sušenou majoránkou a kořením.
  7. Polévku ozdobte nakrájenou jarní cibuůkou a petrželovou natí.

kcal/porce: 212
Bielkoviny: 9 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 25 g
Cholesterol: 12 mg
Sodík: 277 mg

Dezerty

Puding z červeného ovoce

Porce pro 6 osob

Obrázek č.4: Směs lesních plodů.

Les morsures image

Ingredience

  • 500 g směsi lesních plodů (maliny, jahody, červený rybíz a borůvky) (obrázek č. 4)
  • 1 hrnek vypeckovaných třešní
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 25 g kukuřičného škrobu

Příprava

  1. Třešně vložte do cedníku a nechte šťávu odkapat do mísy. Podle potřeby přidejte asi 250 ml vody.
  2. Dále opláchněte směs lesních plodů.
  3. Smíchejte trochu třešňové šťávy s kukuřičným škrobem. Tuto směs rozmixujte dohladka.
  4. Uvařte zbylou třešňovou šťávu.
  5. Vmíchejte zředěnou kukuřičnou mouku a vařte déle. Míchejte, dokud směs nezhoustne.
  6. Přidejte vanilkový cukr a jemně promíchejte třešně a lesní plody.
  7. Směs vložte do ledničky.
  8. Můžete podávat s nízkotučným jogurtem.

kcal/porce: 69
Bielkoviny: 2 g
Tuk: 0 g
Sacharidy: 16 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 31 mg

ZDROJE

  1. European Society of Cardiology. The European cook book. Available from: http://assets.escardio.org/Assets/Presentations/OTHER2010/ESC-Cookbook/esc-cookbook.pdf. Accessed on: 28 March 2023.

Dobrý a špatný cholesterol

Cholesterol vázaný na molekuly, které ho přenášejí z krve do jater, se nazývá dobrý cholesterol. Zatímco cholesterol vázaný na molekuly, které mu umožňují hromadit se na výstelce cév, je známý jako špatný cholesterol.

Přečtěte si více

Vysoká hladina cholesterolu

Vysoká hladina LDL cholesterolu může způsobovat onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a srdeční poruchy.

Přečtěte si více